OMEGA 500mg 120 kaps.

9,90

Aktivne sestavine v 1 mehki kapsuli v 2 mehkih kapsulah  v 3 mehkih kapsulah
Ribje olje 1000 mg 2000 mg 3000 mg
od tega
– Dokozaheksaenojska kislina (DHK) 200 mg 400 mg 600 mg
– Eikozapentaenojska kislina (EPK) 400 mg 800 mg 1200 mg

Koristni učinek na možgane in vid se doseže z dnevnim vnosom 250 mg DHK.

Koristni učinek na delovanje srca se doseže z dnevnim vnosom 250 mg EPK in DHK.

Sestavine: koncentrirano ribje olje (vsebuje 20 % DHK in 40 % EPK), goveja želatina (kapsule), sredstvo za ohranjanje vlage: glicerol, voda.

Ena pakirna enota vsebuje: 60 mehkih kapsul po 1369 mg.

Kategorija: Product ID: 926

Opis

Aktivne sestavine v 1 mehki kapsuli v 2 mehkih kapsulah  v 4 mehkih kapsulah
Ribje olje 500 mg 1000 mg 2000 mg
od tega
– Dokozaheksaenojska kislina (DHK) 100 mg 200 mg 400 mg
– Eikozapentaenojska kislina (EPK) 150 mg 300 mg 600 mg

Koristni učinek na možgane in vid se doseže z dnevnim vnosom 250 mg DHK.

Koristni učinek na delovanje srca se doseže z dnevnim vnosom 250 mg EPK in DHK.

Sestavine: koncentrirano ribje olje (vsebuje 20 % DHK in 40 % EPK), goveja želatina (kapsule), sredstvo za ohranjanje vlage: glicerol, voda.

Ena pakirna enota vsebuje: 120 mehkih kapsul po 682 mg.

Eikozapentaenojska kislina in dokozaheksaenojska kislina imata vlogo pri delovanju srca. Koristni učinek se doseže z dnevnim vnosom 250 mg EPK in DHK.

Dokozaheksaenojska kislina (DHK) ima vlogo pri ohranjanju vida. Koristni učinek se doseže z dnevnim vnosom 250 mg DHK.

Dokozaheksaenojska kislina (DHK) ima vlogo pri delovanju možganov. Koristni učinek se doseže z dnevnim vnosom 250 mg DHK.

Navodila: Dvakrat do trikrat na dan zaužijte 1 kapsulo. Kapsulo zaužijte z 2 dl vode, najbolje med obrokom.

Shranjevati nedosegljivo otrokom!

Shranjujte pri temperaturi do 25 °C, zaščiteno pred vlago in svetlobo.

Pomembna sta raznolika in uravnotežena prehrana ter zdrav način življenja.

Priporočene dnevne količine oziroma odmerka se ne sme prekoračiti.

Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.

Maščobe in maščobne kisline

Maščobne kisline so sestavni del maščob, zato lahko mirno rečemo, da primernost maščobe pravzaprav določa primernost maščobnih kislin, ki sestavljajo maščobo. Od 30 % energijskega vnosa na račun maščob, se priporoča, da naj ne bo več kot 10 % na račun nasičenih maščobnih kislin, preostanek pa naj pripada nenasičenim maščobnim kislinam.

Med nenasičenimi maščobnimi kislinami pomembno mesto zasedajo omega-3 maščobne kisline, med katere uvrščamo alfa-linolensko kislino (ALA), eikozapentaenojsko kislino (EPA) in dokozaheksaenojsko kislino (DHA).

Vse tri omega-3 maščobne kisline so pomembne za normalno delovanje organizma, saj so med drugim vključene v procese celičnih membran in protivnetne procese, pri čemer pa je dobro vedeti, da zadosten vnos EPA in DHA lahko predstavlja problem. Uravnovešena prehrana običajno zadošča za pokritje potreb organizma po ALA. Čeprav se le-ta v organizmu s pomočjo encimov lahko pretvarja v EPA in DHA, dosedanje raziskave kažejo, da ta pretvorba ne zadošča za pokritje potreb organizma. Glede na opravljene študije različnih avtorjev se odstotki pretvorbe sicer razlikujejo, vendar nihče ne poroča o več kot 10 % pretvorbi ALA v DHA in EPA.


Vloga EPA in DHA v organizmu

V prehrani nosečnic se je zmeraj poudarjal zadosten vnos kalorij in beljakovin, v zadnjem času pa nafoter.compomembnosti pridobiva tudi zadosten vnos maščobnih kislin, deloma tudi na račun EPA in DHA. Mnoge študije so namreč potrdile koristnost zadostnega vnosa teh dveh kislin za pravilni razvoj možganov in očesne mrežnice ploda. Pri tem ima DHA pomembnejšo vlogo, še posebej v zadnjem trimesečju. Opravljene pa so bile tudi primerjalne študije med otroci različnih starosti, katerih matere so med nosečnostjo uživale DHA ali DHA + EPA prehranska dopolnila oziroma med otroci, katerih matere med nosečnostjo niso uživale teh prehranskih dodatkov. Slednji so pri različnih starostih izkazovali manjšo sposobnost reševanja problemov, slabšo koordinacijo oči in rok in večjo nagnjenost k alergijam. Iz tega sledi, da je njun zadostni vnos prav tako pomemben tudi v času dojenja, saj se otrokovi možgani dokončno razvijejo šele po rojstvu.

Za obe se tudi predpostavlja, da imata protivnetne učinke, sodelujeta pri oksidativnem stresu in izboljšujeta celične funkcije. Študije kažejo, da se pri osebah z nezadostnim vnosom DHA ali DHA/EPA povečuje tveganje za koronarne bolezni in nenadno srčno smrt.

Povezujejo pa ju tudi z Alzheimerjevo boleznijo. DHA je prisotna v fosfolipidnih membranah nevronov, kjer sodeluje pri normalnem delovanju živčnega sistema, zaradi česar jo tudi povezujejo z njo. Ena izmed posledic Alzheimerjeve bolezni je tudi nenamerna izguba telesne mase, pri čemer naj bi EPA/DHA imela pozitivni učinek na pridobivanju le-te.

Učinki omega-3 maščobnih kislin

Med pomembnimi učinki omega-3 MK so koristi za srce in žilje, omenjeni pa so tudi ugodni učinki pri nekaterih bolnikih z rakom, na vnetna obolenja oz. ugoden vpliv na optimalno ravnovesje vnetnega odziva v telesu,  na depresijo,  proces staranja in upad miselnih funkcij.

Med vsemi za zdravje koristnimi učinki omega-3 MK je povezava z obolenji srca in žilja najbolj raziskana in prepričljiva. Bolezni srca in žilja so glavni vzrok obolevnosti in smrti predvsem v zahodnem svetu, v ostalih regijah pa pogostost narašča (WHO 2011).

Večina raziskav je potrdila koristno povezavo med uživanjem omega-3 MK in zdravjem srca in žilja, tako pri bolnikih z že prisotnim obolenjem srčnih žil kot pri zdravih posameznikih.

Omega-3 MK se pojavljajo v navodilih evropskega in ameriškega kardiološkega združenja:  v sekundarni preventivi (bolniki z že znanim obolenjem) predvsem kot prehranski dodatki, v primarni preventivi (zdravi posamezniki) pa se svetuje vključitev (mastnih) rib in rastlinske hrane, ki vsebuje omega 3 MK.

V sekundarni preventivi srčno-žilnih obolenj se priporoča dodatek 1g EPA in DHA na dan, za bolnike s hipertrigliceridemijo pa 2-4g na dan.  Večina omega-3 MK ima status prehranskega dopolnila, zato je izjemno pomembna čistost in stabilnost.

Sočasno ob spoznanjih, da so ribe, še posebej morske, vir pomembnih omega-3 MK,  je prisotna skrb zaradi onesnaženosti morske hrane. Največ omega 3MK se nahaja ravno v velikih predatorskih ribah (tuna, morski pes, mečarica), ki zaradi dolge življenjske dobe in prehranjevanja z manjšimi ribami skladiščijo večje količine strupov in nevarnih snovi, med drugim živega srebra, dioksina, pesticidov. Zato je poseben poudarek na uživanju manjših rib (sardele, skuše).

Phone: +386(0) 40 520 257
Parmova ulica 53, Ljubljana