Kaj so elektroliti in zakaj jih potrebujemo med in po vadbi?

 

O pomenu in pomembnosti elektrolitov se veliko govori v svetu športa. Vsi rekreativci vedo, da jih je potrebno nadomeščati med in po vadbi, zlasti v poletnih mesecih. Pogosto pa jih je potrebno in smiselno dodajati tudi pri vseh, ki okrevajo v bolezni ali ob vročih dneh, ko smo veliko na prostem. A vendar, kaj točno so in za kaj potebujemo elektrolite?

Kaj so elektroliti?

Elektroliti so minerali, ki se nahajajo v krvi in drugih telesnih tekočinah ter vsebujejo električni naboj + ali -. Slednja označujeta spojino, ki je po naravi ionska in ima neuravnoteženo porazdelitev elektronov, kar je rezultat kemične disociacije.

Kaj elektroliti »delajo«?

Elektroliti sodelujejo pri številnih funkcijah v našeih telesih.

Še posebej so pomembni za vzdrževanje nivoja hidracije, saj premikanje natrija in kalija v celice in iz njih določa, koliko vode se zadrži ali izpira iz telesa.

Naše živčne celice potrebujejo rahlo nabite delce, da pomagajo prenašati električne impulze po telesu. To je pomembno za zdrav živčni sistem, dobro duševno zdravje in pravilno spanje. Prav tako je ključnega pomena za delovanje mišic, saj morajo biti električni signali sposobni potovati po mišicah in jim povedati, kdaj se lahko sprostijo in se skrčijo.

Brez ustreznih elektrolitov (ali pravilnega ravnotežja elektrolitov) lahko naše mišice postanejo šibke in se lahko pojavijo krči, trzaji ali spazmi. Lahko se pojavijo tudi motnje, kot so anksioznost ali težave s spanjem, sklepi in kostmi pa tudi povečana utrujenost In izčrpanost. Neravnotežje bo vplivala tudi na našo hidracijo in našo kislinsko-alkalno ravnovesje, lahko pa vpliva tudi na dihalni sistem in celo na imunski sistem.

Pravzaprav je celotno telo odvisno od tega občutljivega ravnotežja elektrolitov, da se ohrani njegovo pravilno delovanje.

Glavni elektroliti in njihove funkcije

Obstaja 7 ključnih elektrolitov:

Natrij (Na +)je pomemben za uravnavanje ravnotežja vode in tekočin v telesu. Najdemo ga v krvnem obtoku in ledvicam pokaže, koliko vode je treba obdržati in koliko jo je treba izločiti. Pomaga ustvariti električne impulze vzdolž živčnih celic, ki prenašajo sporočila v možgane in iz njih – to pomeni, da je pomemben tudi za delovanje mišic.

Preveč natrija prispeva k visokemu krvnemu tlaku in ker se natrij nahaja v soli, je zato vedno potrebno omejiti količino soli v naši prehrani.

Kalij (K +)se nahaja v celicah in je pomemben za uravnavanje vode in tekočine v telesu. Pomembno je tudi za delovanje mišic, vključno z mišicami, kot so tiste, ki obdajajo srce, ki se ritmično obremenjujejo, tako da se črpajo. Pomembno je tudi za generiranje električnih impulzov, ki so pomembni za signalizacijo živcev.

Kalij je lahko v neravnvesnih količinah zaradi prevelike količine natrija.

 

Klorid (Cl-)je še en elektrolit, ki je pomemben za vzdrževanje ravnotežja tekočin v celicah. Tako kot natrij ga najdemo tudi zunaj celic in pomaga uravnavati vodo, ki vstopa in izstopa iz celic. Prav tako igra vlogo pri uravnavanju pH ravnovesja telesa.

Bikarbonat (HCO3-)je pomemben tudi pri uravnavanju pH v telesu. Ker je alkalen, pomaga nevtralizirati odvečno kislino v krvi in ​​prebavnem sistemu.

Kalcij (Ca ++)je znan po svoji vlogi v zdravju kosti. Pomaga pri izgradnji močnih kosti in zob in je pomemben za odpravo poškodb kosti in mišic. Premalo kalcija lahko povzroči rahitis pri otrocih ali osteoporozo pri odraslih. Pomemben je za krčenje mišic, vključno s srčnimi in živčnimi signali.

Preveč kalcija lahko prispeva k ledvičnim kamnom.

Fosfat (HPO4-)ima tudi ključno vlogo pri krepitvi kosti in zob. Pomemben je tudi pri proizvodnji beljakovin, ki jih telo uporablja za rast in popravljanje celic.

Preveč fosfata lahko izpodrine kalcij in oslabi kosti. Zato so gazirane pijače, ki vsebujejo fosforno kislino, pogosto povezane s težavami s kostmi.

Magnezij (Mg ++)– morda je boljše vprašanje, česa vsega ne počne magnezij? Sodeluje v več kot 300 kemijskih reakcijah v telesu, je ključnega pomena za delovanje celic, aktivnost encimov, delovanje mišic, signalizacijo živcev, spanje in uravnavanje razpoloženja.

Pomanjkanje magnezija lahko prispeva k mišičnim krčem, simptomom PMS, simptomom menopavze, utrujenosti in slabemu razpoloženju. Magnezij in kalcij sta tesno povezana, saj brez zadostnega magnezija ne morete absorbirati kalcija.

Ti elektroliti delujejo v kombinaciji za spodbujanje osrednjih funkcij telesa, zato ni dovolj, da se osredotočimo zgolj na “najpomembnejše”. Na primer, doseganje kontrakcij in sprostitev mišic potrebujemo kalcij, kalij, magnezij IN natrij.

Kaj lahko povzroči neravnovesje?

Znanih je veliko razlogov, zaradi katerih lahko elektroliti v telesu postanejo neuravnoteženi. Te vključujejo:

Naporna vadba –to povzroči izgubo vode in izgubo natrija, kar prispeva k toplotnim krčem.

Visoke temperature in vročinski valovi– spet povečano znojenje pomeni, da izgubite več vode in natrija.

Malabsorpcija hranil– če ne prebavljate hrane pravilno, ne morete absorbirati dovolj elektrolitov, ne glede na to, kako dobro jeste.

Bruhanje in driska– to lahko povzroči izgubo vode s spremljajočo izgubo elektrolitov.

Težave z ledvicami– če vaše ledvice ne delujejo pravilno, se bodo borile za vzdrževanje ravnotežja elektrolita in vode.

Nekatera zdravila,kot so diuretiki, spodbujajo izgubo vode s prekomernim uriniranjem, kar lahko izniči ravnotežje elektrolitov

Starost – to je bolj dejavnik tveganja kot vzrok. Zaradi mnogih razlogov, ko se staramo je naše telo manj učinkovito pri vzdrževanju ravnovesja elektrolitov. Razlog za to je lahko zmanjšana delovanje ledvic ali slaba prehrana ali ker se prebavni sistem z leti postopno upočasni, zato je manj učinkovit pri absorpciji pomembnih hranil.

Kje torej najdemo elektrolite?

Z raznovrstno in uravnoteženo prehrano zaužijemo elektrolitov dovolj ,vsaj velika večina.  Sadje in zelenjava so odličen vir elektrolitov, zatorej, če je vaša prehrana bogata s temi živili, bi to moralo zadostvoati.

Pogosto pa se pojavijo primeri, ko organizem potrebuje povečan vnos elektrolitov – na primer po športni vadbi, ob visokih temperaturah, ob dehidraciji ali če izkusimo toplotno izčrpanost. V poletnih mesecih bodo mnogi od nas potrebovali več elektrolitov, ker toplejše vreme povzroči, da se bolj potimo.

Športni napitki so bogati z elektroliti, saj so posebej zasnovani za športnike in športnike, s tem namenom. Vendar pa imajo pogosto tudi veliko sladkorjev in umetnih kemikalij, zato niso najboljša opcija za redno uporabo. Lahko pa so koristne v nujnih primerih – na primer po akutno toplotne izčrpanosti ali zastrupitvi s hrano.

Prehranska dopolnila, zlasti kadar so naravnega izvora, so zelo primeren način za nadomeščanje porabljenih elektrolitov. Preprosta so za zaužitje, odmerki so ponavadi zelo natnačno izračunani glede na povpreščmne potrebe aktivne populacije, lahki za transport, dobor topni v vodi, če jih želimo zmešati s pijačo, in vsebujejo nekatere dodatne vitamine, ki pomagajao k včji koncentraciji in manjši izčrpanosti.

Naš Salty Caps priporočamo iz nekaj razlogov. Prvič, vsebuje ključne elektrolite – natrij, kalcij in kalij, Vitamin D3 in B kompleks – ki so ključnega pomena za osrednje funkcije telesa. Vsebuje tudi vitamin D3, ki pomaga absorbirati kalcij iz prehrane, in l + mlečno kislino, ki podpira dobre bakterije v črevesju, da poskrbite, da boste absorbirali več hranil iz hrane.

Focus Salty Caps 60 kaps.  je bil razvit in se proizvaja v Sloveniji.

 

Pripravila: PhDc. Mirjana Frankovič, spec. dipl. ekon.

 

Phone: +386(0) 40 520 257
Parmova ulica 53, Ljubljana