Kaj je koencim Q10

 Koencim Q10 (CoQ10) je vitamin podobna snov, ki ga najdemo v vsaki celici našega telesa.Naše telo proizvaja koencim Q10, celice pa ga uporabijo za proizvodnjo energije, ki ga naše telo potrebuje za rast in vzdrževanje celic. Deluje tudi kot antioksidant, ki ščiti telo pred poškodbami, ki jih povzročajo škodljive molekule.

Koencim Q10 je prisoten v vseh živih organizmih. Sodeluje v procesu nastajanja celične energije in pri varovanju organizma pred prostimi radikali, ki so eden izmed glavnih povzročiteljev staranja in številnih bolezni.

 

 

Vloga koencima Q10 v telesu

Hrana predstavlja vir energije za delovanje organizma, vendar jo mora telo, da jo lahko uporabi, pretvoriti v ustrezno obliko – celično energijo. Ta proces v grobem lahko primerjamo z izgorevanjem, le da v našem telesu to poteka zelo počasi in kontrolirano. Ključno vlogo v tej pretvorbi igra prav koencim Q10 (Q10), ki na ta način omogoča primerno raven energije v telesu in njegovo normalno delovanje. Življenja brez koencima Q10 ne bi bilo.

 

Drugo zelo pomembno vlogo Q10 predstavljajo njegove antioksidativne lastnosti, s katerimi le-ta varuje naše telo pred radikali. Radikali so nevarne reaktivne snovi, ki neprestano napadajo in poškodujejo genetski material, beljakovine, maščobe in druge pomembne molekule v naših celicah in so zato eden izmed glavnih vzrokov staranja ter številnih bolezni. V telesu jih nastaja največ prav v opisanem procesu pretvarjanja celične energije, vse pomembnejši dodatni vir pa predstavlja tudi onesnaženo življenjsko okolje in izpostavljenost soncu oz. ultravijoličnim (UV) žarkom. Koencim Q10 je edini telesu lastni antioksidant, topen v maščobi, ki zato predstavlja enega izmed temeljnih obrambnih mehanizmov pred temi nevarnimi snovmi. Pri tem je še posebej pomembno, da so največje količine Q10 prav v delih telesa, kjer nastaja največ radikalov, zaradi česar je Q10 še posebej učinkovit. Koencim Q10 deluje kot antioksidant tako, da reagira s prostimi radikali, pa tudi tako, da ponovno aktivira neaktivno obliko vitamina E, ki je prev tako znan kot antioksidant.

 


Učinkovitost Q10 lahko povečamo tudi sami

Medtem ko se znanstveniki trudijo z razvojem izdelkov z večjo biodostopnostjo Q10, nekaj za večjo učinkovitost izdelkov s Q10 lahko naredimo tudi sami. Znanstvene raziskave so namreč pokazale, da telo koencim Q10 uporabi lažje, če se en večji dnevni odmerek razdeli na več manjših tekom dneva. Dodatno je bilo ugotovljeno, da je absorbcija Q10 v telo večja, če se ga uživa s hrano.

 

Za energijo

Koencim Q10 opravlja nalogi, ki sta ključni za nemoteno delovanje celic in celotnega telesa: sodeluje v procesu nastajanja energije in varuje pred škodljivimi učinki radikalov. Oglejmo si podrobneje …

Človeško telo po svoji najosnovnejši zasnovi deluje kot stroj, sestavljen iz ogromnega števila manjših elementov – celic. Te za opravljanje življenjskih procesov potrebujejo nenehen dotok energije, torej hranilnih snovi, ki pa jih ne morejo uporabiti neposredno, marveč jih morajo pretvoriti v energijsko bogate molekule, imenovane ATP.

To se zgodi v procesu dihalne verige ali verige prenašanja elektronov, ki jo poganja Koencim Q10 kot prenašalec elektronov. Koencim Q10 se v tem procesu nenehno spreminja: iz reducirane oblike, ubikinola, v oksidirano obliko, ubikinon – in nasprotno. Pri tem nastaja energija, potrebna za ustvarjanje ATP. Če bi Koencim Q10 popolnoma odstranili, bi stroj – naše telo – prenehal delovati.

Antioksidant

S prispodobo človeškega telesa kot stroja lahko zelo slikovito pojasnimo tudi drugo pomembno nalogo CoQ10. Podobno kot je delovanje strojev povezano z odpadnimi snovmi, tudi pri celičnih energijskih procesih nastajajo nepotrebne, a tudi škodljive spojine. To so radikali, nadvse nestabilne molekule, ki zaradi svoje nepopolne kemijske zgradbe agresivno napadajo druge molekule.

Takšne oksidativne reakcije so vzrok za poškodbe beljakovin, DNK in membranskih maščob, ki lahko sčasoma povzročijo nastanek številnih bolezni. Za antioksidativne lastnosti CoQ10 je odgovorna njegova reducirana oblika, ubikinol, ki velja za enega od najmočnejših v maščobah topnih antioksidantov. Ne samo to, ubikinol lahko obnovi druge antioksidante, kot sta na denimo vitamina C in E.

 

Phone: +386(0) 40 520 257
Parmova ulica 53, Ljubljana