BETA GLUKANI IN IMUNSKI SISTEM

VIRI BETAGLUKANOV V NARAVI 

Betaglukani (BG) so naravni polisaharidi. Ti glukozni polimeri nastajajo v različnih rastlinah, kot so oves, ječmen in morske alge. So sestavine celične stene nekaterih patogenih bakterij (Pneumocystis carinii, Cryptococcus neoformans, Aspergillus fumigatus, Histoplasma capsulatum, Candida albicans) in gliv (Saccharomyces cerevisiae). Glavne sestavine celične stene gliv so polisaharidi in glikoproteini. Celična stena kvasa je na primer sestavljena iz treh plasti: notranjo plast predstavljajo netopni BG (30–35 %), srednjo plast topni BG (20–22 %), zunanja plast pa je sestavljena iz glikoproteina (30 %). Glive v micelijih vsebujejo biološko aktivne polisaharide. Ti polisaharidi imajo različno kemijsko sestavo, večinoma so BG, ki so tudi pritegnili največ pozornosti. BG so izolirali iz nekaterih gob šitake (Lentinus edodes), maitake (Grifola frondosa), schizophylan (Schizophillum commune) in SSG (Sclerotinia sclerotiorum). Izvlečki iz Lentinus edodes in Schizophillum commune se v tradicionalni japonski medicini uporabljajo za zdravljenje raka že od leta 1980.

KEMIJSKA STRUKTURA IN NJEN POMEN 

Glukani so polisaharidi z dolgimi verigami. Gre za linearno molekulo, ki jo sestavljajo glukozne enote heksoze, ki so med seboj povezane z 1-3 vezmi. Osnovna veriga je prek 1-6 ali 1-4 vezi razvejana z oligosaharidnimi stranskimi verigam, ki se razlikujejo od glavne verige. Nekateri raziskovalci so predlagali, da so frekvenca, lokacija in dolžina stranskih verig odločilne za njihov učinek na imunski sistem. Najbolj aktivna oblika BG je tista, ki ima stransko verigo vezano na glavno prek mest 1 in 6.

Struktura BG se med seboj razlikuje po molekulski masi, dolžini in razvejanosti, posledično pa tudi v primarni, sekundarni in terciarni strukturi. Stranske verige so pripete z 1-4 ali 1-6 vezmi na osnovno verigo in s tem dajejo specifičnost BG. Tako najdemo v bakterijah 1-4 povezave, v glivah pa 1-6. V vodni raztopini so BG v trojni ali enojni vijačnici oziroma v naključni spirali. Te fizikalno-kemijske razlike vplivajo na biološko aktivnost BG (3). Ugotovili so, da je učinek le-teh odvisen od molekulske mase, stopnje razvejanosti in molekulske konformacije. Največji protitumorni učinek imajo BG s stopnjo razvejanosti med 0,20–0,33 in z večjo molekulsko maso.

DELOVANJE BETAGLUKANOV 

Prebavni trakt je pomemben sestavni del imunskega sistema. Dejstvo je, da ima črevesje največ limfatičnega tkiva v človeškem telesu. Sestavljeno je iz več vrst limfatičnega tkiva, ki shranjujejo imunske celice, kot so limfociti T in B, ki so odgovorni za obrambo pred patogeni.

Peyerjevi skupki limfnega tkiva so opazne podolgovate zadebelitve črevesnega epitelija, ki merijo nekaj cm v dolžino. Pri človeku jih najdemo okrog 30. Nahajajo se v plasti lamine proprie v sluznici in se raztezajo v submukozo. Ker je lumen prebavnega trakta izpostavljen potencialno patogenim mikroorganizmom, imajo ti pomembno vlogo pri imunskem nadzoru črevesne svetline. Patogeni mikroorganizmi in drugi antigeni se pri prehodu prebavnega trakta srečajo z makrofagi, dendritičnimi celicami ter B- in T-limfociti, ki jih najdemo v Peyerjevih ploščah in drugem limfatičnem tkivu črevesja. Peyerjeve plošče so pokrite z epitelijem, ki je sestavljen iz tako imenovanih »microfold« celic (M-celice), ki lahko prenesejo antigene neposredno v lumen prebavnega trakta in do B-celic. Posledica tega, je spodbujanje le-teh.

 

KDAJ PRIPOROČAMO JEMANJE PRIPRAVKOV IZ BETAGLUKANOV? 

 • Virusne (prehladi, gripe, HPV, hepatitis, infekcijska mononukleoza), bakterijske (E. coli) in glivične okužbe (kandida);
 • avtoimunske bolezni (ulcerozni kolitis, Crohnova bolezen, eritematozni lupus, artritis); s pomočjo paramagnetne resonančne spektroskopije je bilo ugotovljeno, da BG, pridobljeni iz kvasa, povzročijo zmanjšanje oksidativne poškodbe tkiva med potekom bolezni, kar kaže na vlogo pri zdravljenju artritisa;
 • hematološke bolezni (leukocitopenija, trombocitopenija), anemija;
 • po splenektomiji (kirurška odstranitev vranice);
 • rak;
 • zaščita pred učinki sevanja;
 • operacije in okrevanje po operaciji;
 • celjenje ran in poškodb;
 • sladkorna bolezen;
 • alergije; peroralno zaužiti BG kvasa znižajo raven citokinov IL-4 in IL-5, ki sta odgovorna za klinično manifestacijo te bolezni, medtem ko je raven IL-12 povečana;
 • po kemoterapiji;
 • sindrom kronične utrujenosti;
 • pomaga pri upočasnitvi ateroskleroze in zniževanju holesterola LDL; julija 2009 je Znanstveni odbor EFSA NDA Panel izdal naslednje izjave: na podlagi razpoložljivih podatkov strokovna skupina ugotavlja, da obstaja vzročno-posledična povezava med uživanjem BG in zmanjšanje koncentracije holesterola v krvi; naslednje besedilo je odraz znanstvenih dokazov: »Redno uživanje betaglukanov prispeva k vzdrževanju normalne koncentracije holesterola v krvi.«; ciljna populacija so odrasli z normalno ali rahlo povišano koncentracijo holesterola v krvi; na osnovi razpoložljivih podatkov strokovna skupina ugotavlja, da vzročno-posledična povezava ni bila ugotovljena med uživanjem BG in vzdrževanjem ali doseganjem normalne telesne teže.

 

NAČIN JEMANJA 

Priporočljivo je, da skupaj z BG jemljemo tudi vitamin C. Veliko študij je pokazalo sinergistično delovanje BG in vitamina C. Glavni razlog za to je verjetno ta, da vitamin C spodbuja natanko isti imunski odziv kot BG: aktivira makrofage in NK-celice ter spodbuja tvorbo določenih protiteles.

Za maksimalno peroralno absorpcijo je treba BG zaužiti na prazen želodec.

 

INTERAKCIJE /KONTRAINDIKACIJE, NEŽELENI UČINKI 

Pripravke iz BG lahko uživamo v kombinaciji z drugo predpisano terapijo: antibiotiki, protivirusnimi zdravili in antimikotiki. Poveča se učinkovitost teh zdravil in skrajša se čas bolezni.

BG so priporočljivi za vse bolnišnične okužbe, npr. MRSA.

Ne smejo se jemati v primeru alergij na glive ali sire, v času nosečnosti in dojenja. Še posebno moramo biti previdni, če je bolnik na imunosupresivni, kortikosteroidni ali antikoagulantni terapiji. V teh primerih se BG ne smejo uživati.

Po mnenju večine avtorjev je priporočeni dnevni odmerek BG 3–3000 mg/dan, odvisno od namena – profilaktična uporaba ali dopolnilno zdravljenje v času bolezni. V ZDA so BG ocenili kot GRAS (splošno priznane kot varne). Oceno poda FDA (Food and Drug Administration), kadar ni nobenih neželenih učinkov in znanih kontraindikacij.

Phone: +386(0) 40 520 257
Parmova ulica 53, Ljubljana